Een betere behandeling van Diabetes 2 kan 2,7 miljard opleveren. “Dat is een hoop geld”, dacht ik meteen toen ik dit nieuws een dik jaar gelden hoorde. Eens even kijken hoe dat zit.
Ander gedragspatroon verlaagt zorgkosten.
Diabetes 2 stond vroeger bekend als ouderdomsdiabetes en word voornamelijk veroorzaakt door meer koolhydraten eten en minder bewegen. Omdat voedings- en bewegingspatronen bij andere leeftijdsgroepen ook veranderen, wordt diabetes 2 al een paar jaar op ook bij veel jongere mensen geconstateerd. Leefpatronen zijn nu eenmaal veranderd; er wordt te veel gesnoept en te weinig bewogen. Kennelijk kun je dat vrij makkelijk veranderen door je dieet aan te passen en wat meer te gaan bewegen waardoor je alle nadelen van die ziekte niet meer ondervindt en een stuk minder zorg nodig hebt. Mooi.
Veranderen valt niet mee
De kneep zit ‘m natuurlijk in dat ‘vrij makkelijk veranderen’. In mijn ogen bestaat dat niet, althans niet als je het hebt over gewoontes. Nog even goed geluisterd naar de radio en ja hoor, daar was-ie al: de lifestyle-coach! Om zo’n leefpatroon te veranderen heb je volgens de experts en de aanpalende stichtingen een lifestyle-coach nodig. Je moet namelijk niet alleen een dieetje volgen, of naar de fitnessclub gaan, JE MOET JE HELE LEEFPATROON VERANDEREN EN DAT IS HEEL MOEILIJK.
de life-style coach
Gewoon een beetje wilskracht
Dat veranderen moeilijk is onderschrijf ik. Dat je een lifestyle-coach nodig hebt om een ander leefpatroon te krijgen, bestrijd ik. Wat nodig is om een patroon te veranderen is een beetje wilskracht. En wilskracht kun je vergelijken met fysieke kracht; als je die wilt verhogen moet je gaan trainen. Gewoon, dagelijks een oefeningetje of een andersoortige activiteit ondernemen; iets dat je graag wil, maar dat steeds niet lukt. Klein beginnen; om je biceps te versterken, begin je ook niet met gewichten van 100 kilo en als je wat meer conditie wil hebben, schrijf je ook niet meteen in op de marathon van New York.
Wilskracht is een spier
Je ‘wilskracht-spier’ train je bijvoorbeeld door elke dag je bureau opgeruimd te houden. Of door elke ochtend 10 sit ups of 10 kniebuigingen te doen. Je zult merken dat zelfs zulke eenvoudige dingen een worsteling geven. Je hebt er even geen zin in, je hebt even geen tijd, het komt niet uit nu, je knie doet toch een beetje zeer, het is te druk. Door te doen wat je met jezelf hebt afgesproken, overwin je die smoesjes en versterk je je wilskracht. En als je het met een klein dingetje kan, kan je het ook met twee. Of met iets moeilijks zoals niet meer snoepen of elke dag een half uurtje wandelen.
Een beetje wilskracht doet wonderen
Zo trainen is heel simpel. Daar hoef je niet ‘je hele patroon voor te veranderen’. Dat patroon verandert wel als je wilskracht toeneemt. Dus ik hoop maar dat de gezondheidslobby die arme Diabetes2 patiënten niet lastig gaat vallen met lifestyle-geleuter, maar ze gewoon gaat helpen wilskrachtiger te worden. Je zult zien dat ze dan niet alleen sneller van hun klachten afkomen, maar ook dat ze ook andere ongunstige (leef)patronen met gemak kunnen veranderen.